Leder, hvem er du?



Jeg har i min karriere mødt en del god ledelse, men også en del dårlig!


Personligt har jeg oplevet at føle mig som en succes som leder, men så sandeligt også oplevet at fejle, følt mig presset og utilstrækkelig, fuld af tvivl og ikke mindst som en dårlig leder.


Når jeg har fejlet, mærket tvivlen, eller stået med følelsen af ikke at slå til, så er jeg altid endt med at spørge mig selv; "Hvem er jeg, hvad er det jeg tror på, og hvad er mine værdier - har jeg gjort hvad jeg kunne og har jeg været ærlig over for mig selv"? Jeg har søgt i mennesket – ikke i rollen - lederen! Ud fra dette har jeg truffet mine valg og afgørelser.


Vi kan fylde sider med begreber og betegnelser på forskellige former for ledelse – den agile, den dialogbaserede, den situationebestemte, den autiotære ledelse – men uagtet hvilken metode eller form vi vælger, så lykkes ledelse ikke, hvis der ikke er tillid og følgeskab.


Skal jeg sætte et lable på, hvor jeg henter min inspiration og mine ledelsesmæssige værdier, så findes de i protreptikken og den eksistentialistiske ledelsetænkning.


Leder bliver man, når man har følgeskab – når man forstår at bevare sin integritet og det ansvar der ligger i, at tale både til, med og om andre mennesker – at forstå hvad magten består af.


For ledelse er også magt - magten er ikke din eller min – magten ER – magt er i høj grad interessant, når vi søger forståelsen af den - i særdeleshed når vi spørger de som udsættes for den.

 


Et spørgsmål som man som leder altid ydmygt burde stille sig selv, inden man træffer sin beslutning:


Hvad bliver konsekvensen, hvis jeg mister magten - og er jeg villig til at acceptere konsekvensen?



Hos Skaalum Consult arrangerer vi en dag, hvor vi udfordrer de perspektiver, som du møder metoderne og koncepterne med. Vi anskuer ledelsen ud fra et forskningsmæssigt perspektiv, og ud fra dette vendes blikket indad, og sættes i en filosofisk, sociologisk og antropologisk kontekst.